O nama » Dokumenti » Novosti

07.03.2017

In memoriam: Matija Glad


Pola stoljeća  s 'kraljicom'

Gromoglasna tišina bez obzira na to što je srušen ogroman goranski hrast - Matija Glad. Čovjek i sportaš.


Obično je buka zatrašujuća kada se ruši pola šume, ali Matija je bio atipičan »šumski čovjek«. Iz Vrata je krenuo u svijet sporta. Spustio se s brda da bi propovijedao dobrotu. Uvijek je imao lijepu riječ za svakoga. Ljudima je bilo neugodno kada su se svađali u njegovu prisustvu. Topla riječ zrcalila je njegovu dušu.

Pola je stoljeća živio u skladnom braku s kraljicom sportova, atletikom. Od svoje sedamnaeste. Sprinterske discipline, juniorski prvak na 200 metara, član brojnih štafeta na 100 i 400 metara u doba kada su Kvarner bili Željko Komadina, Guido Zjača, Joso Perković, Goran Anzur, Mladen Marić, Đoni Švarc, Branislav Poznanović, Klaudio Katunar, Mladen Klarin... Izostavio sam četiri. Ante Perković, Krstivoje Malbaša, Matija Glad i Luciano Sušanj  u Sarajevu su 1971. godine postali prvaci Jugoslavije u štafeti 4x400. Dvostruki rekorderi.

Trčao je... Štafetu za posljednji krug života preuzeo je prerano. Svaka nas smrt iznenadi pa i ona najavljena. Matija je otišao zauvijek u sjećanja. Nekoliko mjeseci borbe čovjeka koji je cijeli život koračao uspravno. Nitko nije dovoljno brz da pobjegne okrutnoj i opakoj bolesti. Sudbini.

Atletika i Kantrida pola su stoljeća bili njegova svakodnevnica. Prvak Jugoslavije u štafeti, kao natjecatelj, ali i predsjednik u tri mandata. Prije četiri godine izabran je za dopredsjednika. Dočekao je svoju prvu zlatnu olimpijsku medalju, u suzama. Saru Kolak. Dopredsjednik Matija, predsjednik Luciano. Cijeli život dva tijela jedna duša...Ne znam kako je Matiji bilo gledanje surove realnosti, pucanja tartana na atletskoj stazi na Kantridi, nakon što je u njoj ugradio dušu 1971. godine.  Bio mu je to, naime, prvi posao! Voditelj izgradnje atletske staze. Stazu će možda netko i popraviti... Matija će uvijek biti tu negdje iznad Kantride. I Vrata mu rodna. Sa svim lovcima. S pogledom na Fužine. Radost dočeka nove godine u podne.

Srušeno je stablo, tišina je, otišao je Matija! Smrt je san bez snova, rekao je Napoleon. A Matija bi rekao - Dragi gosti, ispričavam se što neću ustati...

Orlando RIVETTI


Email facebook twitter Google Bookmarks


© Copyright 2006-2018 - Atletski klub Kvarner.
E-mail: akkvarner@akkvarner.hr

Autor:Siniša Križanec, prof.
Podatke obradio: Janko Povše, ing.