KVARNER POMAŽE DJECI SLABIJEG IMOVINSKOG STATUSA

U ponedjeljak s radom kreće naš Ljetni sportski kamp, a naš će klub i ove godine omogućiti djeci slabijeg imovinskog statusa iz Centra za kulturu dijaloga da se besplatno uključe. Riječ je o kampu u kojem se djeci svakog radnog dana od 8 do 16 sati pod paskom trenera uz sportske, omogućava širok spektar aktivnosti primjeren njihovom uzrastu, razne kreativne radionice, društvene igre i izleti.

– Zaista nam je drago što ćemo i ove godine u rad našeg kampa uključiti nekoliko djece čiji roditelji nažalost zbog slabijeg imovinskog stanja ne mogu svojoj djeci priuštiti tjedan dana igre, zabave, učenja i druženja s njihovim vršnjacima. No, zato smo mi tu. Uvijek rado pomažemo i odazivamo se raznim akcijama, Kvarner je poznat kao socijalno osjetljiv klub. Ove se godine u pomoć uključila i vodeća hrvatska naftna kompanija INA. Djeci ćemo osigurati marendu, ručak, brojne radionice i sadržaje te odlazak na izlet – rekla je direktorica »Kvarnera« Iva Florjančič.

Centar za kulturu dijaloga postoji tri godine, osnovali su ga prijatelji i entuzijasti Ana, Ema, Mladen, Sandra i Zoran i pokrenuli program »Moje mjesto pod suncem«, s ciljem da djecu iz socijalno ugroženih skupina, odnosno korisnike Socijalne samoposluge »Kruh sv. Elizabete«, izvuku iz zatvorenog kruga siromaštva na način da im pomognu u učenju kroz razne radionice, kao i da ih uključe u sportske aktivnosti.

– Naš cilj nije samo nahraniti one kojima je to potrebno, već im omogućiti da djeca dobiju prilike koje inače ne bi imali. Tako da organiziramo različite radionice, od kulinarstva, šivanja, do pomoći u učenju, posebno matematike, s kojom djeca imaju najviše problema. Imamo i logopeda i psihologa, a u radionice uključujemo i roditelje jer naša priča inače ne bi imala smisla – rekla je Sandra Grozdanov, voditeljica Centra, koji trenutačno okuplja 42 djece, 28 obitelji i 36 volontera.

– Početkom školske godine odlazimo u Socijalnu samoposlugu i tu dobivamo podatke o djeci i obiteljima kojima treba pomoć, a javljaju nam se i pedagogice osnovnih škola, kao i Centar za socijalnu skrb. Činjenica je da smo podkapacitirani, ne samo što se tiče volontera, već i prostora koji je dosta skučen. Prostor nam je gorući problem, o čemu smo razgovarali s predstavnicima Grada koji su obećali pomoć – nastavila je Sandra Grozdanov, koja je puna riječi hvale za naš klub, koji će pomoći da štićenici Centra dobiju svoje mjesto pod suncem.

– U Rijeci postoji 500 siromašne djece i nama je nevidljivo koliko su oni zapravo siromašni. To tek vidite kad dođete u našu udrugu. To su sve tužne priče, većina njih jedini topli obrok u danu ima u pučkoj kuhinji. Tako da nas pomoći poput ove Kvarnera raduju, a do naše suradnje je došlo zahvaljujući našoj volonterki Ani Tijan. Veliko hvala Kvarneru koji je prepoznao potrebe naših štićenika i na taj im način ispunio želju – zaključila je Grozdanov.

Comments for this post are closed.