SURADNJA S DJEČJIM VRTIĆIMA U PROGRAMU IGROM DO ATLETIKE

Igra je najzdraviji oblik djetetova kretanja, ali i potreba koja utječe na djetetov fizički i psihički razvoj. Stoga u Atletskom klubu „Kvarner“ Rijeka od 2010. godine provodimo program Igrom do atletike, autorice prof. dr. sc. Aleksandre Pejčić, kojim djeca kroz igru vođenim kineziološkim aktivnostima savladavaju jednostavna, ali i nova motorička znanja te stječu naviku svakodnevnog vježbanja.

U program Igrom do atletike uključena su djeca predškolske dobi, od četiri do šest godina starosti, a on je usmjeren na cjelokupni sportski razvoj, a ne samo na određeni sport. Uključivanjem u ovaj program stimulira se optimalan rast i razvoj djece predškolske dobi, utječe se na razvoj  mišićne mase, razvijaju se aerobne sposobnosti koje podrazumijevaju krvožilni i dišni sustav, razvijaju se i primarne motoričke sposobnosti odnosno brzina, gibljivost, koordinacija, ravnoteža, preciznost i snaga, razvijaju se manipulativni pokreti važni za ulazak djece u osnovni sustav obrazovanja, ali i zadovoljavaju brojne potrebe djece, kao što su afirmacija, samovrednovanje, samopoštovanje, potreba za sigurnošću, pripadanjem i ljubavi, kao i stvaranje i potvrđivanje stvaralačkih potencijala.

Program Igrom do atletike jedinstven je u Hrvatskoj, verificiran je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a u 2017. godini ocijenjen je kao jedan od 13 najkvalitetnijih programa za poticanje bavljenja amaterskim sportom i sportskom aktivnošću od strane Središnjeg državnog ureda za sport, čime je ušao u njihov projekt sufinanciranja za 2017. godinu.

Igrom do atletike provodi se u Atletskoj dvorani na Kantridi i na stadionu Kantrida u jutarnjim satima pod stručnim nadzorom trenera Kvarnera, a u jednosatni program koji traje cijelu kalendarsku godinu uključeno je 1.500 djece iz vrtića Primorsko-goranske županije i privatnih vrtića iz Rijeke. Djeca na stadion dolaze autobusima u organizaciji „Kvarnera“.

O važnosti i značajnosti programa u koji su uključena i djeca s posebnim potrebama govori podatak da su kroz njega prošli neki od najuspješnijih atletičara Kvarnera u mlađim uzrasnim kategorijama, koji su kroz suradnju s dječjim vrtićima usmjereni u sport i danas postižu zapažene rezultate. Polaznici našeg programa ujedno su i pobjednici Olimpijade dječjih vrtića Primorsko-goranske županije.

                              

Comments for this post are closed.